Bijzondere curator

Inleiding

Over de bijzondere curator omschrijf ik in de cursief geschreven tekst allereerst de functie samengevat zoals deze in de wet wordt beschreven. Het taalgebruik heb ik daarbij wat aangepast en van (te) juridische taal omgezet naar een algemeen toegankelijker tekst. Aansluitend omschrijf ik de wijze waarop ik deze functie vormgeef.

Algemene informatie

De bijzondere curator is een persoon die een minderjarige in een bepaalde kwestie betreffende de verzorging en opvoeding of zijn vermogen vertegenwoordigt, als ware hij de wettelijke vertegenwoordiger. Deze persoon kan door de rechtbank worden benoemd op verzoek van een belanghebbende, maar ook ambtshalve (uit eigen beweging).

De rechtbank zal beoordelen of hij de benoeming van een bijzondere curator in het belang van de minderjarige noodzakelijk acht, waarbij de omstandigheden, waaronder de leeftijd van het kind en de aard van de belangenstrijd een grote rol spelen.
Van de bijzondere curator kan verwacht worden dat hij eerst als bemiddelaar in het probleem tussen de ouder(s) of voogd(en) en de minderjarige zal optreden. Het aanspannen van een rechtszaak dient slechts als uiterste redmiddel te fungeren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de bijzondere curator de minderjarige vertegenwoordigt in een conflict met een derde waarin de gezagsdrager(s) niet wilde(n) optreden.
De taak van de bijzondere curator eindigt op het moment dat het conflict is opgelost of, in het geval een rechtszaak onvermijdelijk is gebleken, door een definitieve uitspraak van de rechter is afgerond.

De benoeming van een bijzondere curator kan worden aangevraagd via een verzoekschrift. De minderjarige zelf of de belanghebbende kan zo’n verzoekschrift indienen. Een minderjarige kan ook zonder officieel verzoekschrift om een bijzondere curator vragen. Bijvoorbeeld door een brief aan de rechtbank te schrijven. De rechtbank beoordeelt of er een bijzondere curator moet worden benoemd.

Wat zijn de rechten van kinderen bij een scheiding?

Kinderen die 12 jaar of ouder zijn, mogen zelf de rechter vertellen wat zij van bepaalde zaken van de scheiding van hun ouders vinden. Dit heet kinderverhoor of hoorrecht. Kinderen die jonger dan 12 jaar zijn en graag met de rechter willen praten over de scheiding en de gevolgen, kunnen dat de rechter laten weten. Ze kunnen een brief schrijven aan de rechter of telefonisch contact opnemen met de rechtbank. Als de rechter toestemming geeft, ontvangt het kind een uitnodiging voor een gesprek.

Mijn achtergrond

Mijn werkervaring in het begeleiden van kinderen begon in 1979 als groepsbegeleider in een kindertehuis. In die eerste jaren maakte ik al werkend kennis met de belevingswereld van de kinderen en dit vond ik zo boeiend, uitnodigend en kwetsbaar (door de afhankelijkheid van de volwassenen) dat ik tot op heden hoofdzakelijk in de jeugdhulpverlening heb gewerkt en gaandeweg mijn inzicht in hen heb vergroot.Vanaf 1990 werkte ik voornamelijk in het kader van de gedwongen hulpverlening. Deze werkervaring bij de gezinsvoogdij, de Raad voor de Kinderbescherming, de Reclassering en de Opvoedpoli hebben mij, naast mijn jarenlange ervaring op rechtbankzittingen, meer dan voldoende kennis gegeven om als bijzondere curator voor uw kind te functioneren. Ik ben erg goed bekend geraakt met de wet op de Jeugdhulpverlening en wet- en regelgeving inzake kind en gezin. Mijn opleiding en ervaringen zijn kwalitatief vergelijkbaar met die van de opleiding tot Bijzondere Curator. Dit is voor mij de reden dit certificaat niet te behalen.

Mijn specialisatie

Als vertegenwoordiger van de Jeugdzorg en vooral in mijn periode bij de Raad voor de Kinderbescherming heb ik veel ervaring opgedaan in het participeren in rechtszaken bij de arrondissementsrechtbanken en in hoger beroepszaken bij het gerechtshof. Mijn ervaringen liggen daarbij op velerlei gebied: advies ten aanzien van gezag- en omgangsregelingen, hoofdverblijfplaats, gezagswijzigingen en familienetwerkbelangen.

In de rechtszaken, maar ook op ander niveau, werd mij gevraagd vanuit het belang van het kind een advies te geven. Tot mijn grote verwondering en verbazing kwam het regelmatig voor dat het belang van het betreffende kind tot op dat moment nog niet goed belicht. Door daar alsnog bij stil staan kwam het belang van het kind in plaats van dat van de ouder alsnog in beeld en kon zijn belang in de rechtspraak meegenomen worden.

Mijn bovenstaand omschreven ervaring en kennis is ruim voldoende om het bijzondere curatorschap uit te voeren.

Mijn visie

Kinderen zijn in hun jonge jaren volop in ontwikkeling en hebben daar alle aandacht en ondersteuning van hun ouders bij nodig. Spanningen in de opvoedingssituatie werken ondermijnend bij de kinderen, zeker als deze spanningen langdurig zijn. Deze spanningen kunnen velerlei oorzaak hebben zoals huwelijksconflicten, langdurige ziekte van een gezinslid, psychiatrische problematiek, overlijden van een ouder of anderszins.

Voor de opvoeders wordt door de spanningen hun aandacht voor het kind afgeleid. Ouders kiezen hier niet bewust voor maar ontkomen er niet aan dat de aandacht en aanwezigheid voor het kind minder is. Daarnaast voelt en ziet het kind de spanning en heeft daar last van. Dit heeft effect op hun ontwikkeling. Het is mijn overtuiging dat ouders hier onbewust in meegezogen worden en dit pas onder ogen zien als er met hen over de ontwikkeling van hun kind of kinderen in de afgelopen jaren gesproken wordt. 

Huwelijksconflicten en vooral scheiden is op zich al ingewikkeld en vraagt emotioneel veel. Om in dat kader dan ouderschap naar tevredenheid van ieder, en vooral in het belang van het kind, vorm te geven is een lastige klus. Bij een scheiding, hoe lastig die ook kan zijn, hoort echter het welzijn van je kind een prioriteit te zijn. Des te beter en duidelijker de intentie is om het belang van je kind voorop te stellen des te minder last  zal je kind door de scheiding ondervinden in zijn ontwikkeling. Voor het kind en de ouders staat uiteindelijk één ding vast: ouderschap blijft.

In geval van langdurige ziekte of overlijden van gezinslid, of in geval van ernstige problematiek, kan het aan tijd en mogelijkheden ontbreken om de belangen van een minderjarige goed te behartigen. Voor hen is er echter op hun jonge leeftijd sprake van een situatie die veel van hen vraagt. Voor kinderen is het van belang dat zij bij belangrijke beslissingen zich gesteund weten door een bijzondere curator die goed zicht heeft op de belangen die voor het kind op dat moment gezien zijn leeftijd van belang zijn en daarbij de specifieke band tussen ouder en kind onderken.

Als bijzondere curator ben ik vertegenwoordiger van het kind en heb ik contact met de ouders of andere belangrijke personen of instanties. Het is afhankelijk van de leeftijd van het kind in welke mate hij of zij betrokken kan worden in de onderwerpen.

Referentie

Van zowel de Raad voor de Kinderbescherming Haarlem als Amsterdam heb ik een positief getuigschrift over mijn werkzaamheden in het kader van beschermingsonderzoeken, onderzoek en begeleiding inzake Scheidings- en Omgangszaken en vertegenwoordiging op rechtbank en hof. Indien gewenst kan ik u deze getuigschriften tonen.

Kosten

Ouders of een kind vanaf 12 jaar kunnen mij voordragen als bijzondere curator bij de rechtbank. De rechtbank zal dan beoordelen of ik als zodanig aangesteld kan worden. Ik sta niet geregistreerd bij de rechtbank.
Mijn uurtarief is €125,-

Contact