Mediation bij ouderschap

Inleiding

Over mediation schrijf ik in de cursief geschreven tekst allereerst over de functie zoals deze in algemene zin wordt beschreven. Aansluitend omschrijf ik de wijze waarop ik deze functie vormgeef.

Algemeen

Mediation is gericht op het oplossen van een geschil door de partijen zelf, onder leiding van een onafhankelijke derde. Die onafhankelijke derde is de mediator, ook wel bemiddelaar genoemd. Hij of zij is opgeleid om in overleg met jullie, alle zaken te regelen die bij een scheiding komen kijken. De mediator kan voor vrijwel elk geschil een oplossing vinden die voor jou én je partner aanvaardbaar is. Hij helpt je bij het maken van zakelijke afspraken en houdt rekening met de gevoelens van jullie allebei. Bij mediation wordt er over het algemeen afgesproken op neutraal terrein, bijvoorbeeld bij de bemiddelaar.

Als je bij een scheiding tegenover elkaar in de rechtszaal staat, zal vaak één van jullie winnen en de ander verliezen. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Bij mediation wordt er geprobeerd om geschillen samen op te lossen, zodat er een win-winsituatie ontstaat. Dit is wel zo prettig als jullie na de scheiding nog veel met elkaar te maken krijgen. Vooral als jullie samen kinderen hebben, is het belangrijk na de scheiding nog samen door één deur te kunnen. Bovendien is mediation goedkoper dan langdurige juridische procedures. Je spaart de kosten van een tweede advocaat uit.

Een goede mediator geeft heldere informatie, analyseert jullie wensen en geeft duidelijke begeleiding en ondersteuning bij de te maken afspraken. Hierdoor helpt hij jou en je partner om de scheiding zonder nodeloze frustraties tot een goed einde te brengen

Werkwijze Stapsgewijs

Bij de start van een mediationtraject vind ik het van belang dat beide ouders gemotiveerd zijn om samen de echtscheiding op een voor ieder acceptabele wijze vorm te geven en het belang van het kind centraal te stellen. Als je kiest voor een mediationtraject bij Stapsgewijs dan kies je voor inzet naar een win-win situatie en is dit je intentie in de gesprekken. 

Tijdens de intake wordt de intentie, de vraagstelling en de voorwaarden zoals de vertrouwelijkheid en veiligheid besproken. Jullie verklaren beiden oplossingsgericht mee te willen werken aan alle zaken die geregeld moeten worden. Als mediator verklaar ik dat ik onpartijdig zal zijn en dat mijn belang is dat jullie als ouders er onderling naar tevredenheid uitkomen. Dit alles wordt in een overeenkomst vastgelegd en aan het einde van de kennismaking door ieder ondertekend.

Als mediator kies ik geen partij, maar zorg ervoor dat jullie allebei je verhaal kan doen en naar elkaar kunt luisteren. Zo wordt duidelijk wat jullie belangen en verwachtingen zijn. Daarbij zal ik als mediator coachen naar oplossingen die passen binnen jullie mogelijkheden en gedachten om tot afspraken te komen waar jullie allebei achter staan.
Vanuit mijn achtergrond en kennis vanuit de jeugdzorg kan ik als mediator het belang van het kind verwoorden bij de afspraken die ten aanzien van het gedeelde ouderschap gemaakt worden.

Van groot belang is en blijft echter dat mediation gebaseerd is op vrijwilligheid en vertrouwelijkheid. Beiden moet je de wil hebben er samen uit te komen. Je uiteindelijke doel is een oplossing waar jullie beiden achter staan in plaats van een opgelegde oplossing via de rechtbank. Een samen ontwikkelde oplossing is beter te accepteren.

Hoe lang duurt mediation?

Mediation is een proces dat meestal 5 á 6 gesprekken van 90 minuten duurt. Een eerste gesprek is naast de bovenstaand genoemde punten vooral een kennismaking en zal vooral gaan over wie zijn jullie en wat is ieders achtergrond, waar gaat de ruzie over, waarom komen jullie er samen niet uit en hoeveel gesprekken nodig zullen zijn om wél tot een goede oplossing te komen. Het aantal gesprekken afhankelijk van het soort ruzie en van de inspanningen van beiden om naar een oplossing toe te werken. De benodigde gesprekken heb je dus voor een groot deel zelf in de hand.

Bindende afspraken

De enige goede oplossing is de oplossing waar jullie beiden tevreden mee zijn. Vanuit het mediationtraject en de door jullie gekozen oplossingen wordt een ouderschapsplan opgesteld dat door jullie beiden wordt ondertekend. Hiermee is een einde gekomen aan het mediationtraject. Door de ondertekening verplichten jullie je aan de gemaakte afspraken.

Vertrouwelijkheid

Een mediator heeft een beroepsgeheim. Dit betekent dat alles wat je met de mediator bespreekt vertrouwelijk is. Je kan vrijuit met elkaar praten. Alles blijft binnen de muren van het kantoor van de mediator.

Achtergrond

In de periode dat ik bij Jeugdzorg werkte begeleidde ik regelmatig opvoedingssituaties waarbij echtscheidingsproblematiek dreigde of speelde. Voor de Raad voor de Kinderbescherming heb ik veel onderzoek en advies gedaan met betrekking tot omgangsregelingen, hoofdverblijfplaats, gezagswijziging en aanverwante punten voor onderzoek. Namens de Raad was ik vertegenwoordiger op de rechtbank en het hof met als taak de rechtbank te adviseren over het belang van het kind. Bij zowel de Jeugdzorg als de Raad heb ik vanuit het belang van het kind vaak met ouders en soms familienetwerken bemiddelingsgesprekken gevoerd.

Mijn opleiding tot mediator heb ik naast mijn praktijkervaring opgedaan in mijn post-HBO opleiding Leergang Coaching. Mediation en conflicthantering waren onderdelen van de opleiding. Daarnaast heb ik bij de Raad voor de Kinderbescherming meerdere opleidingen en trainingen gedaan gericht op mediation. In de loop van de jaren werd ik daardoor een veelzijdig en ervaren mediator met veel ervaring vanuit de dagelijkse praktijk en met inzicht in wat het kind nodig heeft.

Visie

Ik ben mij ervan bewust dat ouders ooit met een geheel andere intentie en verwachting voor elkaar gekozen hebben en vandaaruit plannen hebben gemaakt en een gezinsleven zijn gestart. Dit loopt echter lang niet altijd zoals het voornemen en de planning was. En als de scheiding onontkoombaar is doet dat zeer, is dit teleurstellend en verdrietig en reden voor boosheid en frustratie. Maar helaas is het niet anders en zal het geaccepteerd moeten worden. En zullen intenties naar elkaar een andere kwaliteit krijgen.

Ik ben me er van bewust dat het veel vraagt om vanuit teleurstelling en wellicht wrok oplossingsgericht te worden en te blijven. Toch geeft dit uiteindelijk meer energie en kansen om op een prettige wijze een nieuwe fase in je leven op te bouwen. Goed afronden geeft ruimte voor zowel je eigen leven als de verdere invulling van je ouderschap. Want je kind heeft er alle baat bij als het naar beide ouders onbelast aanwezig mag zijn. Als ouder ben je verantwoordelijk voor dat welzijn van je kind. 

Referentie

Van zowel de Raad voor de Kinderbescherming Haarlem als Amsterdam heb ik een positief getuigschrift over mijn werkzaamheden in het kader van onderzoek en begeleiding inzake Scheidings- en Omgangszaken en vertegenwoordiging op rechtbank en hof. Indien gewenst kan ik u deze getuigschriften tonen.

Kosten

Kiezen voor mediation is kiezen voor gezamenlijke kosten en voor besparing op advocaatkosten.
Voor een mediationtraject is uitgangspunt dat 5 á 6 gesprekken van 1,5 uur meestal voldoende zijn.
Het kennismakingsgesprek van een half uur is gratis.
Mijn uurtarief is €125,-
Voor aanvullende informatie en richtlijnen rondom de kosten en mogelijkheden voor financiële ondersteuning verwijs ik u naar de website www.echtscheiding-wijzer.nl

In de voorwaarden van mijn werkzaamheden hanteer ik de richtlijnen zoals de MfN deze heeft opgesteld.

Contact